torstai 2. elokuuta 2012

Loma ja paimennus!

Niin se vihdoinkin miun kesäloma alkoi, on sitä odotettukin pitkään ja hartaasti. Loman jälkeen alkaa pian uudet tuulet puhaltaa, mutta niistä ei sen enempää :)

Saavuttiin ukkilaan tiistaina, sitä ennen olen kuullut että Kerimäellä, tässä Punkaharjun kupeessa on paikka jossa saa kokeilla paimennusta, otin Riittaa yhtettä ja saatiin yhteinen aamu sopimaan yksiin.
Mukaan sain lapset, miehen ja siskonkin, jotta paineet kasvaisia, ainakin ohjaajalla.
Ukkilasta ei ollut kuin puolen tunnin ajomatka paikan päälle.
Lampaat oli pyöröhäkissä (?) jo valmiina vuottamassa meitä, aluksi haisteltiin ja ihmeteltiin lampaita aidan takaa, Jussa oli normaaliin tapaan iloinen, hieman varovainen.
Riitta tokasikin, että mennää suoraan sisään, kun noin hienosti Jussa otti lampaat.
Tietenkin kun uusi koira tuli aitaukseen, läksivät lampaat juoksemaan toiselle puolelle karkuun, mentiin vain rauhallisesti perässä ja annettiin Jussan haistella lampaita, pienet lampaat oli oikein uteliaita ja tulivatkin ihan Jussan luokse.

Liinassa Jussalla oli hurja vauhti lampaiden perässä, joka sitten sai jossain vaiheessa haukkuakin aikaa.
Muutama vanhempi emo-lammas kuopikin maata ja haastoi Jussaa, pusku kun oli tulossa, Jussa ymmärsi hienosti hypätä muutaman metrin taakse päin, kerran oli tilanne, jossa ei kerennyt.
Seuraavalla kerralla sitten alko jo hieman Jussaa kiukuttaa se ainainen puskeminen ja piti mukamas tokasta lampaalle takaisin että "peijooni, miutahan sie et määrää" :D Mutta "jätä" käskyllä Jussa tilanteesta pois ja hommiin takaisin.

Riitta oli todella nopeesti sitä mieltä, että liina vaa pois. Kävi aluks mielessä, että mitähän nuo lampaat maksaa, jos Jussa oikeesti on sitä mieltä, että lampaita voisi maistella, mutta kun liina läksi pois ja Jussa sai alkaa toimimaan omin avuin, vauhti hiljeni heti ja varovaisuutta tuli enempi lisää.
Jussa ei kovin mielellään mennyt lampaiden ja aidan väliin, joten apua tässä piti antaa ja siirtää jäkäräpäisiä lampaita keskelle, koska nekin hyvin nopeesti oppi jo Jussan tyyliin eikä sinkoilleet sinne ja tänne.
Kun saatiin lampaat liikkeelle takaa, niin Jussalla oli kova kiire kiertää sivusta eteen pysäyttämään ne, joten minkää laista kuljetusta ei saatu aikaa :D

Samalla kun Riitan kanssa juteltiin, Jussa tyylikkäästi myös kävi istumaan, mutta katse oli koko ajan lampaissa, piti huolen ettei kukaan lähtenyt mihinkää, kun ite aloimme liikkumaan, alkoi Jussakin kaarre muodostua. Kun siis lampaat oli aidassa kiinni, Jussa enempi meni taakse ja sieltä taas äkkiä eteen :)
Yhdessä sitten päästiin aidan ja lampaiden väliin, vaikka monesti Jussa kääntyikin pois ja aatteli, et mene vaa sie yksin sinne puskettavaksi.

Loppuun saatiin koko lauma suht keskelle ja annettiin Jussan pelkästään kiertää lampaita ympäri. Pikkasen alta tunti paimennettiin ja oli poika melkoisen väsynyt, sen takia loppuun otettiin pelkkää kiertämistä, koska se onnistui pojalta hyvin, jotta jäisi hyvä muistikuva seuraavaan kertaan.

Riitalta tuli tosiaan kehuja, että kyllä siitä paimennukseen on, ekaksi kerraksi se meni hyvin.
Olihan sillä vauhtia aluksi ja hieman pelleilyä siellä täällä, mutta hei, se oli eka kerta ja ylpeä saa pojasta olla.

Harmi vain ettei lähellä ole paikkaa, jossa tätä pääsisi useammin kokeilemaan, jotta alku lähtisi rullaamaan omalla painolla. Eli toistekin on siis mentävä, hauskaa puuhaa... Kunhan saan Tonin puhelimen kotona kiinni koneeseen, on kuvia tiedossa ja jos saa videoita tänne, tulee niitäkin!

1 kommentti: